fbpx

Koolhydraten of niet?

door | Blog, Motivatie, Voeding

Voordat je verder leest moet je eerst even weten wat het verschil is van koolhydraten en eiwitten!

Koolhydraten:
Sporters hebben er vaak de mond van vol: koolhydraten. Waarom is dat zo? Waarom heeft jouw lichaam ze nodig? Het antwoord is heel simpel… je lichaam heeft energie nodig en die energie haalt het uit koolhydraten. Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle vormen van suikers en wordt gebruikt als BRANDSTOF om energie te leveren tijdens prestatie ( arbeid) of voor basale prestaties ( zoals je ademhaling, knipperen van je ogen, organen die doorwerken wanneer je slaapt) Suikers die je nuttigt worden opgeslagen in je lichaam. Je kan maximaal 500 gram opslaan en dat is heel veel! Maar ook wel weer teveel als je niks doet. Veel wielrenners hebben deze opslag bijvoorbeeld wel nodig vanwege de lange afstanden. Een deel wordt opgeslagen in je spieren, hersenen en lever. Deze suikers worden gevonden in pasta, brood, snoep, rijst, frisdrank etc.. ( kleine greep van de vormen)

Eiwitten
Nadat je hebt gesport heeft of überhaupt leeft en voortbeweegt heeft Je lichaam hulp nodig met de afbraak je hebt meegemaakt om weer op te bouwen zodat je verder kunt leven of sporten en dat is dus door voeding EIWITTEN dit zijn BOUWSTOFFEN. Dit zijn bob de bouwers van het lijf die opslaan in de spiermassa! Spieren heb je weer op zijn beurt nodig om af te vallen. Eiwitten vind je in vis, vlees, eieren, tofu, groente en noten.

In populaire media worden koolhydraten vaak in het hokje dikmakers geplaatst, terwijl koolhydraatarme diëten vaak als het gezonde alternatief worden voorgesteld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat recreatieve sporters en zelfs elite atleten niet meer zeker zijn hoeveel koolhydraten ze eigenlijk nodig hebben, om optimaal te presteren en hun lichaamsgewicht te behouden. Toch zijn ze van het allergrootste belang bij het sporten. Sporters die te weinig brandstof tanken, zullen eerder gevolgen merken als: vermoeidheid, verminderd prestatievermogen, verminderde gretigheid om te trainen en een verminderde weerstand van het immuunsysteem.

Voor afvallen is het een heel ander verhaal. Bij afvallen wordt er vooral een beroep op een verminderde koolhydraatinname gedaan. Dit is niet verkeerd, het is namelijk zo dat koolhydraten als eigenschap hebben minder voor een verzadigend gevoel te zorgen in vergelijking met eiwitten en vetten. Vetten en eiwitten zorgen er dus voor dat je langer vol zit en op den duur minder calorieën binnenkrijgt. Eiwitten zijn in dit verhaal het meest verzadigend en leveren ook nog eens minder calorieën per gram op. Het gevaar van te weinig koolhydraten inname en bewegen of na 3 maanden geen koolhydraten zonder bewegen is dat je eiwitten gaat verbranden. Eiwitten verbranding = spierafbraak =MEER VETOPNAME! niet handig dus… en zeker ook niet handig om te weinig koolhydraten te nemen want dat is brandstof die weer nodig is om voort te bewegen! zonder brandstof zet het lichaam bouwstoffen in als brandstof en dan ga je bergafwaarts met je gewicht…hoe minder je eet…. HOE MEER JE AANKOMT!


Op basis van deze informatie heb ik een paar tips samengesteld voor het afvallen:

TIPS:

  1. Probeer in elke maaltijd een eiwitrijk product te stoppen. (Denk aan eieren,vlees, vis, zuivel, noten, zaden, soja, peulvruchten of paddenstoelen)
  2. Probeer van de koolhydraten de wat complexere varianten te kiezen zoals volkoren, meergranen, tarwe of spelt soorten.
  3. Probeer de koolhydraten die je eet voornamelijk in de ochtend of tussen de middag te consumeren, zodat de energie die hier uit wordt gehaald besteed wordt aan fysieke activiteiten.
  4. Kies bij het avondeten bij het vullen van het bord voor een grotere hoeveelheid vlees/vis/vleesvervanger en groente, en een kleinere portie koolhydraten (rijst, pasta, aardappelen)
  5. Kies een halfuur voor het sporten voor een kleine koolhydraatrijke snack zoals een banaan of een ander stuk fruit, zodat de prestatie tijdens deze training optimaal is.

Of je nu wel of niet veel koolhydraten moet eten hangt er dus helemaal vanaf wat je doel is.
Wil je aankomen? Dan is het handig koolhydraten en eiwitten te consumeren. Wil je
afvallen? Dan is het handig koolhydraten te verminderen en eiwitten te verhogen.
Voor meer tips en adviezen? plan een gesprek in en dan kun je al jouw vragen stellen met
betrekking tot sport en voeding. Dit is volledig kosteloos.


Ciao!


Indra

Geschreven door: Indra
Indra St.jago

Indra St.jago

“Om vrouwen te helpen aan een vitaler, gezonder en krachtiger leven.
Samen duurzaam leefstijl te creëren en te behouden.”

 

Indra St.jago is een gepassioneerde Sport & welzijn coach die er voor de mens is! ” Mijn passie voor sport en ondernemen is op vroege leeftijd begonnen en actief vorm gegeven in 2003. De internetwereld stond nog in de kinderschoenen. Van fitnesstrainer, personal coach tot ondernemer. Diverse studies op gebied van Sport, welzijn en gedragscoaching.
Heart in motion PT is opgericht in 2015. De naam zegt veel… Hart in aktie! Hart in beweging! “

Bestel mijn E-Book

Succes = Jezelf begrijpen

 

Wil je meer tips over voeding? Check en Like dan zeker mijn Facebook pagina!

WordPress Lightbox

Pin It on Pinterest

Share This